Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem

Kto powiedział, że klasyka jest nudna? Już dziś spróbuj naszej propozycji!

W tym tygodniu proponujemy naszą wersję klasyki - śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem - brzmi kusząco? Gwarantujemy, że będziesz wracać do tego przepisu!

Składniki:

Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym

400 g
2/3 szklanki kuskusu (po przygotowaniu)
4 kawałki papryki w oleju (ze słoika)
kilka suszonych pomidorów w oliwie
słoiczek czarnych oliwek
garść rukoli
po kilka liści sałaty rzymskiej, dębolistnej i radicchio
czerwona cebula
2 łyżeczki kaparów
płatki parmezanu do posypania
sos: 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
sos: słodka mielona papryka
sos: kilka posiekanych listków bazylii
do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz, ulubione suszone zioła

Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsączamy, wkładamy do salaterki i rozdrabniamy widelcem. Paprykę, pomidory, oliwki i kapary odsączamy.

Paprykę i pomidory kroimy w paski, oliwki na połówki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.

Z rukoli odrywamy ogonki, liście sałat rwiemy na drobniejsze kawałki i układamy na talerzu. Składniki sosu dokładnie mieszamy.

Do salaterki z tuńczykiem dokładamy kuskus, paprykę, pomidory, oliwki, cebulę i rukolę oraz sos, całość mieszamy.

Wykładamy na talerz z sałatą, posypujemy płatkami parmezanu i kaparami.