Sałatka z awokado, cieciorki i tuńczyka

W tym tygodniu zaskoczymy Cię przepisem, który na stałe zagości na Twoim stole!

Kremowe awokado i aromatyczny tuńczyk w połączeniu z chrupką ciecierzycą to idealna propozycja na zdrowy i pożywny posiłek, który zapewni energię na długi czas! Dasz się skusić?

Składniki:

Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym

400 g
puszka cieciorki
2 dojrzałe owoce awokado
2-3 duże pomidory
ogórek sałatkowy
czerwona cebula
sos: 50 ml oliwy
sos: 2 łyżki soku z cytryny
sos: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sos: kilka posiekanych liści bazylii
do smaku: sól, pieprz, suszona mieszanka ziół włoskich

Sposób przygotowania:

Tuńczyka i cieciorkę odsączamy. Tuńczyka wkładamy do salaterki i rozdrabniamy widelcem. Awokado przecinamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestki, łyżką oddzielamy miąższ od skóry i kroimy go w kostkę.

Pomidory nacinamy na czubku na krzyż, wkładamy na kilka sekund do wrzątku, zdejmujemy skórę. Owoce przecinamy na ćwiartki, usuwamy twarde części po ogonku oraz pestki; oczyszczony miąższ kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy pestki, resztę kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wszystkie warzywa, tuńczyka i cieciorkę mieszamy z sosem w salaterce.