Sałatka z fasoli i tuńczyka z majonezem

Zaskocz najbliższych sałatką, której ciężko odmówić!

Tuńczyk jest zdrowym uzupełnieniem wielu dań, a dodatkowo jego delikatny smak doskonale łączy się z pożywną fasolą. Całość dopełnia gość, którego nie mogło zabraknąć - majonez!

Składniki:

Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym

185 g
10 dag fasoli jaś
czerwona cebula
2 ugotowane kartofle
2 ugotowane marchewki
słoiczek marynowanych podgrzybków albo borowików
garść rukoli
sok z cytryny
majonez
do smaku: sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano odcedzamy, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka, kartofle i marchewki w półplasterki, odsączone grzyby w paski. Tuńczyka odsączamy, delikatnie dzielimy na kawałki.

W salaterce rozrzucamy rukolę, kładziemy fasolę, na niej kartofle wymieszane z marchewką i grzybkami oraz kawałki tuńczyka.

Całość skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, dekorujemy majonezem.