Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i boczkiem

W tym tygodniu mamy coś dla wielbicieli klasycznych smaków z nutą zaskoczenia!

Tuńczyk, chrupiący boczek i jajko to połączenie, które pasuje do wielu potraw. Jednak co zrobić, aby z czasem nie stało się nudne? My mamy na to prosty sposób!

Składniki:

Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym

400 g
1 cebula pokrojona w plasterki
1 boczek
3-4 łyżki Wielkopolskiego Oleju Rzepakowego do smażenia
1 jajko

Sposób przygotowania:

Podsmaż krążki cebuli na oleju rzepakowym, następnie smaż boczek, aż będzie chrupiący.

Wymieszaj razem sałatę, sok pomarańczowy i oliwę z oliwek. Podziel na 4 porcje. Dodaj odsączonego tuńczyka, cebule i chrupiący boczek.

Zagotuj w garnku wodę z octem, wbij pojedynczo jajka do miseczki i delikatnie wlewaj do gorącej (nie gotującej się) wody, a następnie gotuj przez 4 minuty. Wyciągnij i osusz delikatnie jajko i dodaj do sałatki.

Podawaj z chrupiącym pieczywem.