menu

Sprawdź skąd pochodzi
Twój tuńczyk.

Czy wiesz, jak szybko możesz sprawdzić pochodzenie ryby w naszych puszkach?

Wystarczy zeskanować telefonem kod
z wieczka opakowania, aby poznać pochodzenie ryby!

Możesz też sprawdzić pochodzenie ryb
na stronie z naszymi produktami.

poznaj nasze produkty
odpowiedzialne połowy

Tuńczyki poławiano już w starożytności, uważane są za królów mórz i oceanów

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>BONITO</strong> (Katsuwonus pelamis)

BONITO (Katsuwonus pelamis)

BONITO (Katsuwonus pelamis):

Bonito jest poławiany w tropikalnych wodach Pacyfiku, Oceanu Atlantyckiego i Oceanu Indyjskiego.

Maksymalna waga:

35 kg

Cechy wyróżniające:

nie należy do rodzaju Thunnus, ale jest gatunkiem pokrewnym

Ciekawostka:

wysokie tempo reprodukcji, najliczniejsze ławice spośród wszystkich tuńczyków

Najczęstsze zastosowanie:

puszki

Bonito (Katsuwonus pelamis) jest najmniejszym i najliczniejszym spośród komercyjnie poławianych gatunków tuńczyka. 

Rozmnaża się bardzo szybko, dojrzewając w wieku około 1-2 lat. Jest to najpopularniejszy z gatunków tuńczyka: połowy bonito stanowią 58% połowów tuńczyka na świecie. Małe rozmiary bonito powodują, że wykorzystuje się go najczęściej do produkcji konserw.

To właśnie ten gatunek tuńczyka gości na Waszym stole.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>OPASTUN</strong> (Thunnus obesus)

OPASTUN (Thunnus obesus)

Tuńczyk wielkooki - Opastun (Thunnus obesus)

 

Występuje w Oceanie Indyjskim, Atlantyckim oraz Pacyfiku i stanowi 8% światowych połowów tuńczyka

Maksymalna waga:

210 kg

Cechy wyróżniające:

wielkie oczy

Ciekawostka:

w ciągu dnia może pływać na głębokościach dochodzących nawet do 500 metrów – dla ochrony przed zimnem posiada specjalną warstwę tłuszczu

Najczęstsze zastosowanie:

sashimi

Opastun (Thunnus obesus) to duży tuńczyk, który rośnie wolniej niż tuńczyk żółtopłetwy lub bonito, ale dojrzewa stosunkowo młodo w wieku 3 lat..

Ponieważ opastun zazwyczaj żyje na większych głębokościach, w porównaniu do tuńczyka żółtopłetwego czy bonito, ma grubszą warstwę tłuszczu, która dobrze izoluje go od zimnej wody. Tłuszcz ten dodaje wilgotności mięsu, co sprawia, że opastun jest ceniony i poszukiwany na rynkach jako surowiec do sashimi.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>Ż&Oacute;ŁTOPŁETWY</strong> (Thunnus albacares)

ŻÓŁTOPŁETWY (Thunnus albacares)

Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares)

 

Występują na całym Oceanie Spokojnym, Indyjskim oraz Atlantyckim i stanowią 28% połowów tuńczyka na świecie.

Maksymalna waga:

175 kg

Cechy wyróżniające:

dwie długie jasnożółte płetwy – grzbietowa i odbytowa

Ciekawostka:

na wschodnim Pacyfiku, w pobliżu zachodniego wybrzeża Ameryki Środkowej, tuńczyki żółtopłetwe współwystępują z delfinami; ławice tuńczyka bytują przeważnie około 100–150 m głębiej niż stada delfinów

Najczęstsze zastosowanie:

produkty świeże, puszki

Tuńczyki żółtopłetwe (Thunnus albacares) są podobnej wielkości do opastunów, ale dojrzewają szybciej: w wieku około 2 lat.

Rozmnażają się przez cały rok i charakteryzują się wysokim wskaźnikiem reprodukcji. Mięso tuńczyka żółtopłetwego, ze względu na zwartą konsystencję i łagodny smak, może być używane do produkcji puszek lub sprzedawane jako świeże lub mrożone filety.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>BIAŁY</strong> (Thunnus alalunga)

BIAŁY (Thunnus alalunga)

Tuńczyk biały (Thunnus alalunga)

 

Zazwyczaj łowiony jest w głębszych wodach, na głębokości około 400 m. Występuje na Oceanie Pacyficznym, Indyjskim, Atlantyckim oraz w Morzu Śródziemnym.

Maksymalna waga:

60 kg

Cechy wyróżniające:

długie płetwy piersiowe

Ciekawostka:

charakteryzuje się wybiórczą dietą – zjada tylko ośmiornice i kalmary

Najczęstsze zastosowanie:

produkty świeże, puszki, słoiki

Tuńczyk biały (Thunnus alalunga) rośnie wolniej niż inne tuńczyki, takie jak bonito czy tuńczyk żółtopłetwy, i dojrzewa stosunkowo późno, w wieku ok. 5 lat.

Tuńczyk biały stanowi 5% światowych połowów tuńczyka, a jego nazwa w języku polskim pochodzi od jasnego koloru mięsa. Ze względu na strukturę mięsa nadaje się on idealnie do konserw, ale sprzedawany jest również jako świeży stek czy w słoikach z oliwą z oliwek. Tuńczyk biały jest znacznie droższy od tuńczyka bonito.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>BŁĘKITNOPŁETWY</strong> (Thunnus thynnus)

BŁĘKITNOPŁETWY (Thunnus thynnus)

Tuńczyk błękitnopłetwy atlantycki

(Thunnus thynnus) - występuje w dwóch rejonach (oddzielne stada) w zachodnim oraz wschodnim Oceanie Atlantyckim (w tym Morze Śródziemne)


Tuńczyk błękitnopłetwy pacyficzny

(Thunnus orientalis) - występuje w Oceanie Pacyficznym


Południowy tuńczyk błękitnopłetwy

(Thunnus maccoyii) - występuje między 30°S a 60°S

Maksymalna waga:

700 kg

Cechy wyróżniające:

gigant wśród tuńczyków; dojrzewa powoli i zaczyna się rozmnażać w wieku kilkunastu lat

Ciekawostka:

jest tak duży i szybki jak mały samochód, może osiągać prędkość nawet do 75 km/h

Najczęstsze zastosowanie:

sashimi

Tuńczyki błękitnopłetwe atlantyckie są największe, a ich wzrost i osiągnięcie dojrzałości płciowej zajmują dużo czasu (niektóre mogą się rozmnażać dopiero w wieku 15 lat, dlatego ich populacje są bardzo wrażliwe i bardzo powoli odbudowują się w przypadku przełowienia).

Tuńczyk błękitnopłetwy stanowi 1% światowych połowów tuńczyka. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu są zwykle spożywane jako sashimi6. Tuńczyk błękitnopłetwy osiąga bardzo wysokie ceny, regularnie ustanawiając nowe rekordy na japońskich aukcjach – w 2019 r. na tokijskim rynku rybnym jedna sztuka została sprzedana za 333,6 mln jenów (ponad 3 mln USD).

Princes

Od kanapek po steki i sushi, tuńczyk poławiany jest od starożytności i jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie.

Dzięki postępowi technologicznemu możemy łowić więcej i więcej. Dlatego nasza troska o morza i oceany ma teraz szczególne znaczenie. Jeżeli morza i oceany mają być zdrowe i pełne ryb dla nas i dla przyszłych pokoleń musimy prowadzić połowy w sposób zrównoważony, które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem. Pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. Są również dobrze zarządzane dzięki specjalnym programom.

MSC wyróżnia zrównoważone praktyki rybackie niebieskim certyfikatem MSC. Gwarantuje on, że ryby w puszkach pochodzą ze zrównoważonych połowów a kupowana przez nas ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.

Niebieski certyfikat MSC znajdziesz na wszystkich produktach marki Princes. Kolejny ruch należy do Ciebie, kupuj w sklepach produkty oznaczone certyfikatem MSC

W Princes dbamy o to, żeby nasze oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem. Chcemy, aby kolejne pokolenia również mogły cieszyć się bogactwem ryb i owoców morza.

 

11,5 mld dolarów

wyniosła wartość rynku tuńczyka w 2018 r.

Princes

Tuńczyki są jednymi z najcenniejszych ekonomicznie ryb. Ten wielomiliardowy przemysł pomaga zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe oraz źródło utrzymania milionom ludzi na całym świecie. W samym rejonie Azji i Pacyfiku przemysł tuńczykowy daje zatrudnienie ponad 6 mln osób.

W 2018 r. wartość rynku tuńczyka wyniosła ponad 11,5 mld USD , a wartość sprzedaży produktów tuńczykowych aż 42 mld USD, odpowiadając za prawie 30% globalnej sprzedaży ryb i owoców morza. Ceny, jakie osiągają tuńczyki bywają zawrotne. W 2019 roku na słynnej noworocznej aukcji w Tokio właściciel sieci restauracji sushi zapłacił za ważącego 278 kg tuńczyka błękitnopłetwego aż 2,7 mln euro!

5,8 mln ton

tyle tuńczyków złowiono w 2018 r.

Również w Polsce tuńczyk cieszy się ogromną popularnością: jak podaje agencja badawcza Nielsen, na naszym rynku sprzedaż samych tylko puszek z tuńczykiem jest warta ponad 218 mln zł rocznie, co stanowi ponad 24% wszystkich sprzedawanych puszek rybnych.

Nie dziwi więc, że w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci ilość poławianego tuńczyka astronomicznie wzrosła: z niecałych 0,6 mln ton w 1950 r. do blisko 6 mln ton obecnie (według danych UN FAO).

Źródło danych: Marine Stewardship Council (www.msc.org)

marine

Jesteśmy międzynarodową organizacją pozarządową, która powstała, aby zachować dziką naturę oceanów.

Walczymy z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa, mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. Dostrzegamy i nagradzamy wysiłki tych, którzy starają się chronić zasoby mórz i oceanów.

Więcej ciekawostek o tuńczyku i połowach w publikacji Marine Stewardship Council

"Tuńczyk - kompendium wiedzy o zrównoważonych połowach"

Princes

Dowiedz się więcej na stronie www.msc.org/pl