menu

Sprawdź, skąd pochodzi
Twój tuńczyk.

Czy wiesz, jak szybko sprawdzić pochodzenie ryby w naszych puszkach?

Wystarczy zeskanować telefonem kod z wieczka opakowania, aby poznać pochodzenie ryby!

Możesz także sprawdzić pochodzenie ryb na stronie z naszymi produktami.

poznaj nasze produkty
odpowiedzialne połowy

Tuńczyki poławiano już w starożytności, uważane są one za królów mórz i oceanów.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>BŁĘKITNOPŁETWY</strong>

BŁĘKITNOPŁETWY

Tuńczyk błękitnopłetwy atlantycki

(Thunnus thynnus) - występuje w dwóch rejonach (oddzielne stada) w zachodnim oraz wschodnim Oceanie Atlantyckim (w tym Morze Śródziemne).

Maksymalna waga:

700 kg

Cechy wyróżniające:

gigant wśród tuńczyków; dojrzewa powoli i zaczyna się rozmnażać w wieku kilkunastu lat

Ciekawostka:

jest tak duży i szybki jak mały samochód, może osiągać prędkość nawet do 75 km/h

Najczęstsze zastosowanie:

sashimi

Są to największe tuńczyki a ich wzrost i osiągnięcie dojrzałości płciowej zajmują dużo czasu (niektóre mogą się rozmnażać dopiero w wieku 15 lat, dlatego ich populacje są bardzo wrażliwe i bardzo powoli odbudowują się w przypadku przełowienia).

Tuńczyki błękitnopłetwe stanowią 1% światowych połowów tuńczyka. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu są zwykle spożywane jako sashimi. Osiąga bardzo wysokie ceny, regularnie ustanawiając nowe rekordy na japońskich aukcjach – w 2019 r. na tokijskim rynku rybnym jedna sztuka została sprzedana za 333,6 mln jenów (ponad 3 mln USD).

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>BONITO</strong>

BONITO

BONITO (Katsuwonus pelamis):

Bonito jest poławiany w tropikalnych wodach Pacyfiku, Oceanu Atlantyckiego i Oceanu Indyjskiego.

Maksymalna waga:

35 kg

Cechy wyróżniające:

nie należy do rodzaju Thunnus, ale jest gatunkiem pokrewnym

Ciekawostka:

wysokie tempo reprodukcji, najliczniejsze ławice spośród wszystkich tuńczyków

Najczęstsze zastosowanie:

puszki

Bonito (Katsuwonus pelamis) jest najmniejszym i najliczniejszym spośród komercyjnie poławianych gatunków tuńczyka. 

Rozmnaża się bardzo szybko, dojrzewając w wieku około 1-2 lat. Jest to najpopularniejszy z gatunków tuńczyka: połowy bonito stanowią 58% połowów tuńczyka na świecie. Małe rozmiary bonito powodują, że wykorzystuje się go najczęściej do produkcji konserw.

To właśnie ten gatunek tuńczyka gości na Waszym stole.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>OPASTUN</strong>

OPASTUN

Tuńczyk wielkooki - Opastun (Thunnus obesus)

 

Występuje w Oceanie Indyjskim, Atlantyckim oraz Pacyfiku i stanowi 8% światowych połowów tuńczyka

Maksymalna waga:

210 kg

Cechy wyróżniające:

wielkie oczy

Ciekawostka:

może pływać nawet na głębokościach do 500 metrów, dla ochrony przed zimnem posiada specjalną warstwę tłuszczu

Najczęstsze zastosowanie:

sashimi

Opastun (Thunnus obesus) to duży tuńczyk, który rośnie wolniej niż tuńczyk żółtopłetwy lub bonito, ale dojrzewa stosunkowo młodo w wieku 3 lat..

Ponieważ opastun zazwyczaj żyje na większych głębokościach, w porównaniu do tuńczyka żółtopłetwego czy bonito, ma grubszą warstwę tłuszczu, która dobrze izoluje go od zimnej wody. Tłuszcz ten dodaje wilgotności mięsu, co sprawia, że opastun jest ceniony i poszukiwany na rynkach jako surowiec do sashimi.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>Ż&Oacute;ŁTOPŁETWY</strong>

ŻÓŁTOPŁETWY

Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares)

 

Występują na całym Oceanie Spokojnym, Indyjskim oraz Atlantyckim i stanowią 28% połowów tuńczyka na świecie.

Maksymalna waga:

175 kg

Cechy wyróżniające:

dwie długie jasnożółte płetwy – grzbietowa i odbytowa

Ciekawostka:

na wschodnim Pacyfiku współwystępują z delfinami i bytują przeważnie około 100–150 m głębiej niż stada delfinów

Najczęstsze zastosowanie:

produkty świeże, puszki

Tuńczyki żółtopłetwe (Thunnus albacares) są podobnej wielkości do opastunów, ale dojrzewają szybciej: w wieku około 2 lat.

Rozmnażają się przez cały rok i charakteryzują się wysokim wskaźnikiem reprodukcji. Mięso tuńczyka żółtopłetwego, ze względu na zwartą konsystencję i łagodny smak, może być używane do produkcji puszek lub sprzedawane jako świeże lub mrożone filety.

Tuńczyk

Tuńczyk - <strong>BIAŁY</strong>

BIAŁY

Tuńczyk biały (Thunnus alalunga)

 

Zazwyczaj łowiony jest w głębszych wodach, na głębokości około 400 m. Występuje na Oceanie Pacyficznym, Indyjskim, Atlantyckim oraz w Morzu Śródziemnym.

Maksymalna waga:

60 kg

Cechy wyróżniające:

długie płetwy piersiowe

Ciekawostka:

charakteryzuje się wybiórczą dietą – zjada tylko ośmiornice i kalmary

Najczęstsze zastosowanie:

produkty świeże, puszki, słoiki

Tuńczyk biały (Thunnus alalunga) rośnie wolniej niż inne tuńczyki, takie jak bonito czy tuńczyk żółtopłetwy, i dojrzewa stosunkowo późno, w wieku ok. 5 lat.

Tuńczyk biały stanowi 5% światowych połowów tuńczyka, a jego nazwa w języku polskim pochodzi od jasnego koloru mięsa. Ze względu na strukturę mięsa nadaje się on idealnie do konserw, ale sprzedawany jest również jako świeży stek czy w słoikach z oliwą z oliwek. Tuńczyk biały jest znacznie droższy od tuńczyka bonito.

Princes

Od kanapek po steki i sushi, tuńczyk poławiany jest od starożytności i jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie.

Dzięki postępowi technologicznemu możemy łowić więcej i więcej. Dlatego nasza troska o morza i oceany ma teraz szczególne znaczenie. Jeżeli mają być zdrowe i pełne ryb dla nas i dla przyszłych pokoleń, musimy prowadzić połowy w sposób zrównoważony, które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem. Pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach, sprzyjają innym zwierzętom morskim. Są również dobrze zarządzane dzięki specjalnym programom.

MSC wyróżnia zrównoważone praktyki rybackie niebieskim certyfikatem MSC. Znajdziesz go na produktach marki Princes.

Kolejny ruch należy do Ciebie, kupuj w sklepach produkty oznaczone certyfikatem MSC.

W Princes dbamy o to, żeby nasze oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem. Chcemy, aby kolejne pokolenia również mogły cieszyć się bogactwem ryb i owoców morza.

 

11,5 mld dolarów

wyniosła wartość rynku tuńczyka w 2018 r.

Princes

Tuńczyki są jednymi z najcenniejszych ekonomicznie ryb. Ten wielomiliardowy przemysł pomaga zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe oraz źródło utrzymania milionom ludzi na całym świecie. W samym rejonie Azji i Pacyfiku przemysł tuńczykowy daje zatrudnienie ponad 6 mln osób.

W 2018 r. wartość rynku tuńczyka wyniosła ponad 11,5 mld USD , a wartość sprzedaży produktów tuńczykowych aż 42 mld USD, odpowiadając za prawie 30% globalnej sprzedaży ryb i owoców morza. Ceny, jakie osiągają tuńczyki bywają zawrotne. W 2019 roku na słynnej noworocznej aukcji w Tokio właściciel sieci restauracji sushi zapłacił za ważącego 278 kg tuńczyka błękitnopłetwego aż 2,7 mln euro!

5,8 mln ton

tyle tuńczyków złowiono w 2018 r.

Również w Polsce tuńczyk cieszy się ogromną popularnością: jak podaje agencja badawcza Nielsen, na naszym rynku sprzedaż samych tylko puszek z tuńczykiem jest warta ponad 218 mln zł rocznie, co stanowi ponad 24% wszystkich sprzedawanych puszek rybnych.

Nie dziwi więc, że w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci ilość poławianego tuńczyka astronomicznie wzrosła: z niecałych 0,6 mln ton w 1950 r. do blisko 6 mln ton obecnie (według danych UN FAO).

Źródło danych: Marine Stewardship Council (www.msc.org)

marine

MSC jest międzynarodową organizacją pozarządową, która powstała, aby zachować dziką naturę oceanów.

Walczy z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa, mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. Dostrzega i nagradza wysiłki tych, którzy starają się chronić zasoby mórz i oceanów.

Więcej ciekawostek o tuńczyku i połowach w publikacji Marine Stewardship Council

"Tuńczyk - kompendium wiedzy o zrównoważonych połowach"

Princes

Dowiedz się więcej na stronie www.msc.org/pl