Chrupiąca sałatka brokułowa z jajkiem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na smakowite danie? Mamy coś specjalnie dla Ciebie!
Brokuł, tuńczyk i jajko to podstawowe składniki zaskakująco dobrej sałatki. Ten zestaw można połączyć z wieloma składnikami, ale my proponujemy te najlepsze. Spróbuj sam!
Lista zakupów:
- Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym
- niewielka róża brokuła
- sól, pieprz
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 2 jajka na twardo
- kilka gałązek koperku
- sos: 2 łyżki musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy)
- sos: łyżka soku z cytryny
- sos: 4 łyżki Wielkopolskiego Oleju Rzepakowego
- sos: sól, pieprz, cukier (do smaku)
Sposób przygotowania:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, wrzucamy na 3-5 min. na lekko osolony wrzątek, odławiamy do lodowatej wody, aby zachowały jędrność i żywy kolor.
Kukurydzę odsączamy. Umyte i osuszone pomidorki i ogórek (ze skórką) kroimy na mniejsze części. Jajka obieramy, tniemy w grube plasterki.
W salaterce delikatnie łączymy brokuły, kukurydzę, pomidorki, ogórek i jajka. Odsączamy tuńczyka Princes, a następnie układamy kawałki na wierzchu sałatki. Całość posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
Na sos: ucieramy dokładnie musztardę z sokiem z cytryny, stopniowo dodając olej, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatkę.