menu

Chrupiąca sałatka brokułowa z jajkiem i tuńczykiem

Szukasz pomysłu na smakowite danie? Mamy coś specjalnie dla Ciebie!

Brokuł, tuńczyk i jajko to podstawowe składniki zaskakująco dobrej sałatki. Ten zestaw można połączyć z wieloma składnikami, ale my proponujemy te najlepsze. Spróbuj sam!

Lista zakupów:

  • Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym
  • niewielka róża brokuła
  • sól, pieprz
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 2 jajka na twardo
  • kilka gałązek koperku
  • sos: 2 łyżki musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy)
  • sos: łyżka soku z cytryny
  • sos: 4 łyżki Wielkopolskiego Oleju Rzepakowego
  • sos: sól, pieprz, cukier (do smaku)
Chrupiąca sałatka brokułowa z jajkiem i tuńczykiem

Sposób przygotowania:

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, wrzucamy na 3-5 min. na lekko osolony wrzątek, odławiamy do lodowatej wody, aby zachowały jędrność i żywy kolor.

Kukurydzę odsączamy. Umyte i osuszone pomidorki i ogórek (ze skórką) kroimy na mniejsze części. Jajka obieramy, tniemy w grube plasterki.

W salaterce delikatnie łączymy brokuły, kukurydzę, pomidorki, ogórek i jajka. Odsączamy tuńczyka Princes, a następnie układamy kawałki na wierzchu sałatki. Całość posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.

Na sos: ucieramy dokładnie musztardę z sokiem z cytryny, stopniowo dodając olej, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatkę.