Sałatka z awokado, cieciorki i tuńczyka
W tym tygodniu zaskoczymy Cię przepisem, który na stałe zagości na Twoim stole!
Kremowe awokado i aromatyczny tuńczyk w połączeniu z chrupką ciecierzycą to idealna propozycja na zdrowy i pożywny posiłek, który zapewni energię na długi czas! Dasz się skusić?
Lista zakupów:
- Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym
- puszka cieciorki
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 2-3 duże pomidory
- ogórek sałatkowy
- czerwona cebula
- sos: 50 ml oliwy
- sos: 2 łyżki soku z cytryny
- sos: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sos: kilka posiekanych liści bazylii
- do smaku: sól, pieprz, suszona mieszanka ziół włoskich
Sposób przygotowania:
Tuńczyka i cieciorkę odsączamy. Tuńczyka wkładamy do salaterki i rozdrabniamy widelcem. Awokado przecinamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestki, łyżką oddzielamy miąższ od skóry i kroimy go w kostkę.
Pomidory nacinamy na czubku na krzyż, wkładamy na kilka sekund do wrzątku, zdejmujemy skórę. Owoce przecinamy na ćwiartki, usuwamy twarde części po ogonku oraz pestki; oczyszczony miąższ kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy pestki, resztę kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wszystkie warzywa, tuńczyka i cieciorkę mieszamy z sosem w salaterce.