menu

Sałatka z fasoli i tuńczyka z majonezem

Zaskocz najbliższych sałatką, której ciężko odmówić!

Tuńczyk jest zdrowym uzupełnieniem wielu dań, a dodatkowo jego delikatny smak doskonale łączy się z pożywną fasolą. Całość dopełnia gość, którego nie mogło zabraknąć - majonez!

Lista zakupów:

  • Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym
  • 10 dag fasoli jaś
  • czerwona cebula
  • 2 ugotowane kartofle
  • 2 ugotowane marchewki
  • słoiczek marynowanych podgrzybków albo borowików
  • garść rukoli
  • sok z cytryny
  • majonez
  • do smaku: sól morska, pieprz
Sałatka z fasoli i tuńczyka z majonezem

Sposób przygotowania:

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano odcedzamy, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka, kartofle i marchewki w półplasterki, odsączone grzyby w paski. Tuńczyka odsączamy, delikatnie dzielimy na kawałki.

W salaterce rozrzucamy rukolę, kładziemy fasolę, na niej kartofle wymieszane z marchewką i grzybkami oraz kawałki tuńczyka.

Całość skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, dekorujemy majonezem.