Sałatka z fasoli i tuńczyka z majonezem
Zaskocz najbliższych sałatką, której ciężko odmówić!
Tuńczyk jest zdrowym uzupełnieniem wielu dań, a dodatkowo jego delikatny smak doskonale łączy się z pożywną fasolą. Całość dopełnia gość, którego nie mogło zabraknąć - majonez!
Lista zakupów:
- Tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym
- 10 dag fasoli jaś
- czerwona cebula
- 2 ugotowane kartofle
- 2 ugotowane marchewki
- słoiczek marynowanych podgrzybków albo borowików
- garść rukoli
- sok z cytryny
- majonez
- do smaku: sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano odcedzamy, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka, kartofle i marchewki w półplasterki, odsączone grzyby w paski. Tuńczyka odsączamy, delikatnie dzielimy na kawałki.
W salaterce rozrzucamy rukolę, kładziemy fasolę, na niej kartofle wymieszane z marchewką i grzybkami oraz kawałki tuńczyka.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, dekorujemy majonezem.