Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i boczkiem
W tym tygodniu mamy coś dla wielbicieli klasycznych smaków z nutą zaskoczenia!
Tuńczyk, chrupiący boczek i jajko to połączenie, które pasuje do wielu potraw. Co zrobić, aby z czasem nie stało się nudne? My mamy na to prosty sposób!
Lista zakupów:
- Tuńczyk bez odsączania z kroplą oleju słonecznikowego
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 1 boczek
- 3-4 łyżki Wielkopolskiego Oleju Rzepakowego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Podsmaż krążki cebuli na oleju rzepakowym, następnie smaż boczek, aż będzie chrupiący.
Wymieszaj razem sałatę, sok pomarańczowy i oliwę z oliwek. Podziel na 4 porcje. Dodaj odsączonego tuńczyka, cebule i chrupiący boczek.
Zagotuj w garnku wodę z octem, wbij pojedynczo jajka do miseczki i delikatnie wlewaj do gorącej (nie gotującej się) wody, a następnie gotuj przez 4 minuty. Wyciągnij i osusz delikatnie jajko i dodaj do sałatki.
Podawaj z chrupiącym pieczywem.