Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem
Kto powiedział, że klasyka jest nudna? Już dziś spróbuj naszej propozycji!
W tym tygodniu proponujemy naszą wersję klasyki - śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem - brzmi kusząco? Gwarantujemy, że będziesz wracać do tego przepisu!
Lista zakupów:
- Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
- 2/3 szklanki kuskusu (po przygotowaniu)
- 4 kawałki papryki w oleju (ze słoika)
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- słoiczek czarnych oliwek
- garść rukoli
- po kilka liści sałaty rzymskiej, dębolistnej i radicchio
- czerwona cebula
- 2 łyżeczki kaparów
- płatki parmezanu do posypania
- sos: 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sos: słodka mielona papryka
- sos: kilka posiekanych listków bazylii
- do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsączamy, wkładamy do salaterki i rozdrabniamy widelcem. Paprykę, pomidory, oliwki i kapary odsączamy.
Paprykę i pomidory kroimy w paski, oliwki na połówki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Z rukoli odrywamy ogonki, liście sałat rwiemy na drobniejsze kawałki i układamy na talerzu. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
Do salaterki z tuńczykiem dokładamy kuskus, paprykę, pomidory, oliwki, cebulę i rukolę oraz sos, całość mieszamy.
Wykładamy na talerz z sałatą, posypujemy płatkami parmezanu i kaparami.